Списък на цветята, които д-р Бах използва за своята терапия

Цветотерапията на д-р Бах се основава на принципа на подобното – характерът на цветята отговаря на характера на човека. Например има цветя, които са по-нервни и нетърпеливи, те ще бъдат полезни за човек, изложен на силен стрес или такъв с проблеми с нервите.
Вижте кои са цветята, от които се извличат капките на д-р Бах и техните характеристики, за да определите кое би било подходящо и полезно за вас.

1.Камшиче – ще откриете по склонове и поляни, расте на 30-60 см височина. Жълтите му цветчета се наблюдават от юни до септември. Всяко камшиче живее 3 дни. Капките от него се извличат по метода на слънцето. Помага за намиране на вътрешна хармония и освобождава потиснатите емоции.

2.Трепетлика – деликатно растение, което се среща в бедните почви и влажните местности. Съцветията са продълговати и може да ги откриете през март и април преди появата на листата. Приготвя се по метода на варенето. Трепетликата връща спокойствието и уравновесеността у човека. Тя е полезна при душевна мъка.

3.Горски бук – величествено дърво, силно и здраво. Неговата корона е изключителна, трудно допуска слънцето до себе си. Цветовете се появяват през април или май заедно с листата. Капките се извличат по метода на варенето. Вероятно се досетихте, че букът е за хора, които не допуснат положителните емоции до себе си, твърде критични са и имат нужда от глътка свеж позитивен въздух.

4.Червен кантарион – труднодостъпен, неговото местообитание са местата, до които човек трудно би могъл да достигне. Много е красив, достига до 50 см височина и има малки розови цветове, намиращи се на върха на стъблото. Цъфтежът се случва от юни до септември. Есенциите се извличат по метода на слънцето. Това е наивно, покорно и срамежливо цвете. Би помогнало на такива хора с ниска самооценка и недостатъчна увереност в себе си.

5.Цератостигма – с родно място Хималаите, това растение може да се отглежда и в домашната градина. Има нежни сини цветове и достига до 50-60 см височина. Цъфти през август и септември. Приготвя се по метода на слънцето. Използва се за духовно извисяване, връщане на загубена увереност и сила.

6.Дива слива, джанка – дървото, което оповестява, че пролетта е настъпила. То цъфва най-напред от всички с красиви бели цветове. Есенцията се извлича по метода на варенето. Помага на хората да видят красотата вътре в себе си и в света наоколо, и да прогонят лошите мисли.

7.Див кестен – красиво и високо дърво, което може да достигне до 30 м височина. Среща се в Източна Европа. За извличане на есенцията се използвате неговите пъпки, в които се намират и цветчетата. Листата също са разположени там, под 14-слойна обвивка. Методът на варенето се използва за извличане на капките. Дивият кестен помага за нова надежда за промяна към по-добро, вдъхва кураж и показва нови възможности пред хората.

8.Цикория – горделивото цвете расте по каменисти почви и необработени земи. Тя е хаотична, достигаща 90 см височина. Багрят я сини цветчета от юли до октомври, които увяхват в момента, в който бъдат събрани. Капките се извличат по метода на варенето. Цикорията съдейства за освобождаване на съзнанието от желанието на контролираш някого. Отървава човек от нуждата му от обсебване.

9.Повет – ароматно пълзящо растение, което ще срещнете по варовиковите почви. Може да достигне до 12 м дължина. Невероятно красиво със своите зелени и екрю цветове с дъх на ванилия. Цъфти от юли до септември. Методът на слънцето е неговият метод на извличане. То е толкова красиво, че чак е нереално. Ето защо се препоръчва за хора, които витаят в облаците и имат нужда да стъпят на земята.

10.Дива ябълка – може да я видите цъфнала през април и май. Има красива корона, наситена с розови цветчета. Приготвя се по метода на варенето и се използва за освобождаване на ума от усещане за притеснение и срам, както и за преодоляване на фобии.

11.Бряст – среща се в околностите на Англия и има малки цветчета, събрани в съцветия. Според климата цъфти от февруари до април в ярко червени цветове, които се повяват преди листата. Трудно откриваемо е, дори в Англия не може да се намери лесно. Интересен факт за бряста е, че това е огромно дърво, което обаче може да намери гибелта си от една малка гъба. Приготвя се по метода на варенето и помага на хора, които падат от високо, загубили изградената си стабилност изведнъж.

12.Синя тинтява – много интересно цвете, което расте по пясъчните дюни, пасища и скали. Багрите на цветовете му варират от синьо до пурпурно. Събират се от май до септември. Капките се извличат по метода на слънцето. Помага на хората да се изправят срещу проблемите си, разкривайки им обширната картина и показвайки им пътя към решението, което им е необходимо в дадената ситуация.

13.Жълтуга – както се досещате, това растение има наситено жълти цветове, събрали цялата слънчева енергия. Среща се в гъсталаците, по каменисти почви и покрай улиците. Есенцията се извлича по метода на слънцето. Помага на хората да открият светлината вътре в себе си и ги избавя от отчаянието.

14.Изтравниче – ще го намерите сгушено в планинските райони, по варовикови почви. Красивите розово-лилави цветчета се появяват от юли до септември. Това е доста инатливо, но и силно растение, тъй като вирее на места, където други не успяват. То е полезно за хората, които търсят силата в себе си. Дава увереност и смелост. Капките се извличат по метода на слънцето.

15.Джел – с бляскавата си осанка този вечнозелен храст е толкова впечатляващ! Отличава се от другите и лесно би могъл да бъде разпознат. Има червени зрънца и бодли по листата. Може би сте го виждали като декорация върху коледни венци, които се смятат, че са символ на раждането на Христос. Това е цветето на любовта, което помага на всеки да се научи да обича себе си и да дава безусловна обич на другите. Есенцията се извлича по метода на варенето.

16.Орлов нокът – ще го намерите в горите, защото обича сянката. Това е пълзящо растение. Интересните му цветове, които отвътре са бели, а отвън – червени, могат да се се видят между април и юли. Капките се получават чрез метода на варенето. Това е цветето на промяната, което дава на всеки силата за промяна към по-добро. Подходящо е за хора, които не могат да се откъснат от миналото.

17.Габър – прилича на бука с разликата, че е по-зелено и по-малко. Има зелени цветове, които се появяват през април и май. От него се правят различни предмети за бита. Есенцията се извлича с метода на варенето. Помага на хората да се приспособят към промени.

18.Циганче – водата играе действаща роля при него, защото именно тя пренася семената му по бреговете на реките, където и може да го срещнете. То е типично английско цвете. Бледолилавите му цветове се виждат от юли до септември. Английското му название означава нетърпелив, затова е подходящо за хора с такъв темперамент. Ще ви направи по-търпеливи и спокойни. Капките се извличат по метода на слънцето.

19.Лиственица – здраво и силно дърво, което може да откриете по покрайнините на горските местности и по хълмовете. Има червени или жълти цветове, които цъфтят от март до юни. Листата му са снопчета иглички. Клоните му висят безсилни надолу, затова е подходящо за хора, които се чувстват безсилни, без късмет и положителна нагласа. Методът на варенето е този, чрез който се извлича есенцията от него.

20.Мимулус – влажните места са онези, на които може да го срещнете. Има жълти цветове с червени петна, които се виждат от юни до октомври. Есенцията се получава по метода на варенето. Това растение достига до 30 см височина. То е впило корените си здраво в земята, затова е и подходящо за онези, загубили увереността и силата си. Премахва страховете и вдъхва кураж.

21.Див синап – ще го намерите покрай пътищата и нивите, на височина от 30 до 60 см. Има меки листа, покрити с мъх. Цветчетата му са наситено жълти и се събира в период април-септември. Есенцията се получава по метода на варенето. Това е много упорито растение, което трудно може да бъде изкоренено. Ето затова е подходящо за хора, обзети от тъга, депресия и лоши мисли. То ги прогонва и зарежда с положителна енергия.

22.Дъб –едно то свещените дървета, познати на хората. Среща се по поляни и в гори. Красиво и величествено дърво с цветове, които се показват през април и май. Капките се получават по метода на слънцето. Това е едно от най-издръжливите дървета и е подходящо за хора, които се сблъскват с трудности в ежедневието си и имат нужда от сили и енергия.

23.Маслина – прекрасното вечнозелено маслиново дръвче радва с цветовете си през пролетния сезон. Има малки бели цветове, събрани в гроздове. Есенцията се получава по метода на слънцето. Препоръчва се при хора с емоционално и физическо изтощение, които имат нужда от енергия.

24.Бял бор – фин, красив, висок. Обича песъчливи и бедни почви, в които расте без проблем. Цветовете цъфтят през април и май, а уханието на бора отваря и пречиства дихателните пътища. Есенцията от дървото, която се извлича по метода на варенето, съдейства за пречистване на ума и за елиминиране на чувството за вина и ниската самооценка.

25.Червен кестен – може да го намерите по булевардите, достигащ височина до 15 м. Радва с ярко червени цветове в периода от края на май и началото на юни. Цветовете застават пирамидално на върха на клоните. Това дърво е хибрид, енергията му е слаба и е полезно за хората със същия проблем. Есенцията се получава чрез метода на варенето.

26.Хелиантемум – това цвете краси ливадите и варовиковите скали. То е гъсто с множество разклонения. Нещо много интересно за него е, че цветовете му живеят само по ден в месеците от май до септември. Те приличат на слънцето, толкова са ярки. Съответно и капките се изливат по слънчевия метод. Елиминира страховете, притеснението и връща надеждата за по-добро бъдеще.

27.Скална вода – вероятно се досещате, че това не е цвете. Това е единствения лек от Баховата терапия, който не е цветна есенция. Тук става дума за вода, която се взима от чисти извори, които притежават лечебни сили според местните хора. Тези извори се намират в Англия. Те са скрити в горите, слънчевите лъчи се отразяват във водата, а гледката е просто приказна. Подходяща е за хора, които трудно се приспособяват и постоянно искат да държат контрол върху случващото се около себе си.

28.Склерантус – този интересен храст не расте на височина, а на широчина. Предпочита по-сухите и песъчливи почви. Бледо и тъмнозелените му цветове се наблюдава от юни до септември. Това е растението на колебливостта, заради което е и подходящо за хора, които трудно взимат решение и са по-нерешителни. Капките се извличат по метода на слънцето.

29.Коледна звезда – може да сте го чували и с името Звездата от Витлеем. Расте до 30 см на височина, има дълги листа с бяла линия в средата. Цветовете му са бели със зелени чертички, появяват се в периода от април до юни, но се отварят само в слънчеви дни. Есенцията се извлича по метода на варенето. Подходяща е за хора с нарушена вътрешна хармония и баланс.

30.Кестен – силно дърво, достигащо до 20 м височина. Обитава влажните райони, а цветовете му се появяват след разлистването на цялата корона. Те са с характерен и много приятен аромат. Женските цветчета са зелени, а мъжките – жълти. Събират се в периода юни-август. Капките се приготвят по метода на варенето. Препоръчва се за хора, които имат нужда от повече сила и издръжливост в живота си.

31.Върбинка – ще я срещнете по пусти земи, сухи почви и покрай улиците. Достига 60 см височина и има малки лилави цветчета. Цъфти от юли до септември. Методът на слънцето се използва за получаване на есенцията. Препоръчва се за хора с нарушен вътрешен баланс, от хора на крайностите, които не умеят на намират златната среда.

32.Европейска лоза – достига до 15 м височина, има гъста корона. От април до юни може да видите ароматните му зелени цветчета, събрани в гроздове. Капките се извличат по метода на слънцето. Подходящо е за хора, които искат да контролират други и да доминират, както и за хора с прекалено големи амбиции.

33.Орех – всички познаваме това високо и силно дърво. Цветовете му са зелени и се наблюдават от май до юни – преди или след появата на листа. Есенцията се извлича по метода на варенето. Подходяща е за твърде емоционални хора, които често се чувстват тъжни заради емоциите си.

34.Водна теменужка – среща се в блата и застояли води. Има много интересни цветчета, които в средата са жълти, а в края си – бледорозови. Именно те единствени се показват над водата. Събират се от май до юни. Капките се извличат по метода на слънцето. Подходящо е за хора, които не допускат другите до себе си лесно.

35.Див кестен – лесно ще го познаете по цветовете, които са бели с розова, жълта или червена вътрешност. Събират се от април до юни, а есенцията се извлича по метода на слънцето. Препоръчва се за хора, които търсят хармонията в себе си и искат да се отърват от хаоса наоколо.

36.Див овес – достига от 60 до 120 см. Ще го срещнете по пътища и във влажни гори. Ще го видите цъфнал от юни до август. Има тънки стъбла, които нежно се поклащат от вятъра. Подходящ е за хората, които са несигурни в себе си и в способностите си. Есенцията се извлича по метода на слънцето.

37.Шипка – ще я откриете да се любува на слънцето или по каменисти почви. Цветовете ѝ варират от бяло до ярко розово. Цъфти през летните месеци и е обърната към слънцето. Капките се получават по метода на варенето. Препоръчват се при хора, които имат нужда да възвърнат позитивното си мислене и любовта към живота и към себе си.

38.Плачеща върба – тя е най-известната и разпознаваема от всички видове върби заради златистооранжевите си клони през зимния сезон. Ще я срещнете във влажни почви. Женските цветчета са зелени, а мъжките – жълти. Събират се през март и април, а есенцията се приготвя по метода на варенето. Подходяща е за хора, които имат нужда да запазят положителната си нагласа въпреки всичко негативно, което им се случва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *